Ezek voltak a nyár legjobb fagyijai Budapesten és a Balatonon

 

Összeszámolni sem merjük, hány gombóc fagyit ettünk meg nyáron, de mentségünkre szóljon, fejünkbe vettük, hogy megkeressük a főváros és a Balaton legjobbjait. Nálunk még tart a nyár, de, ha esetleg rosszabbra fordulna az idő, akkor se ess kétségbe, a legtöbb helyen már ősziesített ízekkel, sőt, van, ahol téli parfévariációkkal vagy semifreddoval is készülnek, hogy nyaljuk a fagylaltot akkor is, ha a mézesmadzag elfogyott.

 img_20200618_121121.jpg

Várkávézó Szigliget - Az abszolút győztes

Bevalljuk, hogy a szívünk sokszor a Balaton felé húz, de minden elfogultság nélkül küldenénk a fődíjat Szigligetre, ahol hosszú évek óta még soha nem csalódtunk, és ahol talán a legtöbb fagyit ettük életünkben. A mindig az idénynek megfelelő gyümölcsből készülő sorbet-ik is említésre méltók, de a magfagyijaikért teljesen odavagyunk. Az örök szerelem, a pisztácia mellett imádjuk a tökmagból, mogyoróból, mandulából készült csodákat is. Persze sósan. Végre egy hely, ahol mernek sót használni, amikor kell. Na és persze ezek mellett mindig van néhány különlegesség is, legutóbbi kedvenc például a homoktövis fagyi. Az ősszel együtt pedig jöttek az ősziesített ízek is, mint például a füge vagy a csipkebogyó sorbet.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 380 Ft volt.

 

img_20200922_170813.jpg

 

img_20200618_121039.jpg

Gelateria Pomo D'oro - A budapesti győztes

A fővárosban mi más is kerülhetne az élre listánkon, mint egy valódi olasz fagyizó. Gianni Arany János utcai egységei egy kicsit Itáliába repítenek minket. A pisztácia fagyi itt is isteni, de a legnagyobb kedvencünket folyton emlegetjük az első kóstolás óta. Ez volt az a bizonyos sós gorgonzolafagyi karamellizált körtével, aminek azóta sem találjuk párját. Legutóbb pedig a prosecco-ribizli párosítás csábított el minket.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 400 Ft volt.

 img_20200608_171016.jpg

Kő fagyi? - Puritán, egyszerű, finom

Létezik egy fagyizó a Káli medencében, amiért önmagában is képes az ember hosszú kilométereket megtenni. Nem hiába. Nincs százféle fagyi, nincs túlbonyolítva a dolog, az ízek egyszerűek és nagyszerűek. Itt mindig találunk a kínálatban olyan fagyit, amibe bor kerül (például Irsai), a kávéfagyi pedig végre nem túl édes, hanem igazi, kissé keserű, kávéízű csoda, ami felébreszt. A pisztácia és a sós karamella szintén kötelezően megkóstolandó tételek a mindszentkállai fagyizóban.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 300 Ft volt, a mangó fagyi 350 Ft-ba, a pisztácia pedig 500 Ft-ba került.

img_20200922_170215.jpg

img_20200922_170043.jpg

Budapesten is kő?

A Káli medence legjobb fagyijához ráadásul már Budapesten is hozzájuthatsz. A tulajdonos a Bartók Béla úton nyitotta meg új helyét, ahol az egyszerű ízek mellett kóstolhatsz például IPA fagyit is.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 350 Ft volt, két prémium fagyi, a mangó (400 Ft) és a brontei pisztácia (550 Ft) kivételével.

Tavaly a Kő fagyi? receptúráját használva a fővárosi Kell fagylalt? is beállt a sorba. A budai fagyizó nevében talán hordoz egy kis fricskát, a fagyikkal viszont itt sem viccelnek.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 350 Ft volt, a pisztácia itt is drágább, 550 Ft.

 img_20200922_170240.jpg

Cioccolatte – Útlevél a világ országaiba

Újlipótváros egyik gyöngyszeme ez a pici, igazán olaszos hangulatú fagyizó, ami a híres, milánói The Chocolate Showt is megjárta, a vírus miatti korlátozások alatt pedig még messzebb „utaztak”. Soresina Szilvia és férje, Giuliano „The Sweet Excape” névre hallgató kalandra hívta a fagyi szerelmeseit, akiket minden héten más országba repítettek el a merész ízkombinációk révén. A ciossaka, azaz a padlizsános-csokis fagyi máris meghökkentette a hagyományos ízek kedvelőit, de aztán jött a többi izgalmas íz. Görögországot emellett még a tzatzikis fagyi is képviselte, ami az uborkán, citromon, mentán és gyömbéren kívül pirított pitát is tartalmazott. Izraelbe a babkán kívül a za’ataros, mentás, gránátalmás fagyi vitt minket, Indiába a mangó lassi joghurttal és kardamommal, na meg a tikka ananász chilivel, csillagánizzsal, vaníliával, gyömbérrel. A thai satay fagyiba mogyoró, gyömbér, lime, joghurt és szójaszósz került. Mexikóba a tradicionális, rizses ital, a horchata repítette a kóstolókat. Az Earl Grey teás után a Guinness fagyi Írországba vitt minket. A spanyol dinnyés gazpacho után pedig nem kérdés, hogy az olasz margherita pizzába valóban került némi sajt is a paradicsom mellé. A sorból persze nem maradt ki Magyarország sem. Ráadásul kiválthattál náluk egy fagyi-útlevelet is, amivel összesen húsz ízt kóstolhattál végig. Egyszóval, ha izgalmas utazásra vágysz, irány a Pozsonyi út. 

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 380 Ft volt, a gourmet fagyik 410 Ft-ba kerültek.

 img_20200922_170327.jpg

Cloud9 – Süti vagy fagyi?

Azt, hogy a Cloud9-ben valójában fagyinak vagy sütinek hívod az ikonikus fagylaltdesszerteket, Te döntöd el, egy biztos, egy ilyen kis tálkába ritkán sűrítenek bele ennyi izgalmas réteget. A finom fagyik közé mindig kerül valamilyen tésztás réteg is, azaz például brownie, granola vagy crumble. Mi elsőre a pisztácia-eper mellett döntöttünk, ami pisztácia fagyiból, epersorbet-ból, morzsasütiből, pisztáciatöretről és liofilizált eperdarabokból áll. Bátran kijelenthetjük, hogy a névválasztás stimmel, a fagyidesszertek valóban a felhők fölé repítenek.

A fagylaltdesszert ára, amikor ott jártunk 980 és 1280 Ft között volt.

 

img_20200716_172425.jpg

img_20200716_172226.jpg

img_20200716_172348.jpg

Dolcissima – Krémes Olaszország

A Dolcissima pont olyan, mint amit a neve sugall, olaszos, krémes, egyszerűen nagyszerű. Ha hirdettünk volna állag versenyt, az első díjat valószínűleg nekik adnánk. A gyümölcsös és magos fagyik mellett mindig megtalálod náluk valamelyik híres olasz desszert fagyi verzióját is. Azért a legnagyobb kedvencünk a pisztácia fagyi marad, na meg a mogyoró, amit itt kötelező megkóstolni.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 320 Ft volt.

 

img_20200730_150625.jpg

img_20200730_151631.jpg

LaTene - Badacsony kincsesdoboza

Igaz, a gasztro forradalom már egy ideje zajlik a környéken, most végre az édesszájúakat sem hanyagolja el Badacsonytomaj. Legújabb kincsesdoboza, LaTéne névvel, csodás fagyival, sütivel és kávéval hódít. Aki a desszertműhelyben jár, felfedezheti a régen a postát díszítő domborművet is, ami jól passzol a kelta stílushoz. A sós kesudió fagyi isteni volt, de a pisztácia és a mango sorbet sem elhanyagolható. Alig várjuk, hogy újra menjünk és megkóstolhassuk a legújabb szenzációt, a tökmag fagyit is, amihez a pirított tökmag krémet egyenesen az Őrségből, Szalafőről hozták, és megkóstolhatod sós és édes verzióját is. Nem kérdés, mi már így előre is a sósra voksolnánk.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 350 Ft volt, a pisztácia fagyi 400 Ft-ba került.

 

img_20200802_201359.jpg

img_20200713_060751_1.jpg

DesszertNeked - Fagyit is Neked

A DesszertNeked hozza a formáját, a fagyik itt ugyanolyan finomak és igényesek, mint a sütik. A pisztácia fagyit itt sem tudtuk elengedni, a másik favorit viszont a meggyes mákfagyi lett. A Paulay Ede utcába tavasztól őszig érdemes beugrani egy fagyiért, na meg persze egy macaronért és egy sütiért is, ha már ott járunk.

Négy gombóc fagyiért 1290 Ft-ot fizettünk, amikor ott jártunk.

 img_20200922_165954.jpg

Rottmayer Ice Cream - A Balatonra költöztek

Sajnos az Espressoul Budapest fagyiját még nem tudtuk megkóstolni, de szerencsére az idén, részben a pandémia miatt a Balatonra költözött kistesójáét igen. A Balatonfenyvesi Rottmayer Ice Cream diós fagyiját imádtuk, de a külön pultban helyet kapott sorbet gyümölcsfagyik is igazán ízletesek, a wasabis mogyoró pedig extrán különleges párosítás.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 320 Ft volt.

 img_20200922_172121.jpg

Málna The Pastry Shop - Csúcskategóriás sütik és fagyik

A Málna The Pastry Shop túlzás nélkül a legjobb hazai cukrászdák közé tartozik. Nem kérdés, jól tette Kolonics Zoltán és Varga Ágnes, hogy két éve megnyitották a Kolosy tér egyik ékkövét. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy egy szelet süti nem csúszott le, de legutóbb fagyitesztelés ürügyén érkeztünk, és így sem csalódtunk. Passion fruit imádók lévén a maracuja-mangó fagyi szuper választásnak bizonyult, a sós karamellben pedig nagyon adtuk a ropogós drazsékat.

Egy gombóc fagyiért 450 Ft-ot fizettünk, amikor ott jártunk.

 

img_20200922_170719.jpg

img_20200922_171336.jpg

Gelateria Pichler - A Damniczki-fagyi

Szerencsére Damniczki Balázs, a Damniczki cukrászat cukrászmesterének fagylaltjait több helyen is megkóstolhatod, így például Budapesten az Ideál Desszertben, a Madal Cafeban, a Normafa Delikátban, a Patyomkin fagyizóban, a 0.75 Bistroban és a Gelateria Pichlerben is. A cukrász nevéhez fűződik egyébként a 2013-as Év Fagylaltja győztes vörösboros málna és a 2017-es második helyezett gyömbéres maláta fagyi is. Az egyik lelőhelyen, a Gelateria Pichlerben jártunk. A nagy kedvenc pisztáciás, sós földimogyorós és karamellás csokis fagyik mellett a gyümölcsfagylaltok mellett sem mehetünk el szó nélkül. Ráadásul több tejmentes és cukormentes opciót is találsz náluk. Tölcsér helyett pedig kérheted a gombócokat két briósszelet közé is.

Egy gombóc ára, amikor ott jártunk 350 Ft volt.

 img_20200922_170402.jpg

Reméljük, tetszett az összefoglalónk! Ha kipróbáltad az egyik helyet, szívesen fogadjuk a véleményedet facebook vagy instagram oldalunkon. A fentiek igen sok fagyi kipróbálása után kerültek az általunk legjobbnak tartottak közé, de hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy nem hagytunk kipróbálásra váró helyeket az őszre vagy éppen a jövő nyárra is. Amennyiben ismersz még olyan fagyizót, amit jó szívvel ajánlanál, írj nekünk bátran!