5 északi parti borbirtok, 5 különböző hangulathoz

Igaz, a cím alapján öt teljesen különböző borbirtokot szedtünk össze Nektek, valójában ez az öt személyes kedvencünk az elmúlt évekből az északi partról. Egy valami pedig biztosan közös bennük: a borok szeretete, na meg persze az, hogy mindegyik helyről igen jól mutat a Balaton.

img_20200706_151110.jpg

Homola Pincészet – A laza, ahol Dj van a szőlőben

 

A Homola Pincészet a laza, fiatalos vonalat képviseli. De hogy kerül náluk a Dj a szőlőbe? 2016-ban indították útjának a programsorozatot. Először mi is egy ilyen napon látogattunk el hozzájuk, és rögtön beleszerettünk a hangulatba. WINYL – Wine & Vinyl zenéivel indul délután a chillezés, majd a fröccsben egyre kevesebb a szóda, a szőlő mellett pedig egyre többen mozgolódnak, mire besötétedik, jönnek a vörösek, a tábortűz és már mindenki ütemre mozdul. Nagyon örültünk a hírnek, hogy idén júliustól minden szombaton kereshetjük a Dj-t a szőlőben, és persze ahogy az korábban is volt, a Homola Pincészet továbbra is a Paloznaki Jazzpiknik egyik kedvelt helyszíne.

img_20200705_164308.jpg

Borok: A laza, friss, reduktív 100% borcsalád tagjait a délutáni nyugágyban ejtőzésekhez, az igazi 100% balatonos hangulathoz ajánljuk, este pedig jöhetnek a hordós erjesztésű Homola borok. A Syraht sosem hagyjuk ki, fűszeres, gyümölcsös, nekünk kissé szilvás, éppen a tábortűz mellé való.

img_20180806_181956.jpg

Cím: Paloznak, Vincellér utca 0534 hrsz.

Weboldaluk: Homola Pincészet 

 img_20200707_222612.jpg

Istvándy Borműhely – A romantikus

 

Néhány éve ősszel voltunk először az Istvándy Borműhelynél. Akkor még közel sem volt így kiépítve, mint ma, és be kell vallanunk, hogy egyikőnk akkor nem ivott egy pohár bort sem. Mentségünkre szóljon, akkor Vonyarcvashegyen szálltunk meg, spontán ötlet volt a látogatás, és valakinek muszáj volt visszafelé is vezetnie. Vicces emlék erről a napról, amikor a zsíros kenyeret saját magunknak kentük, és annyi lilahagymát pakoltunk rá, amennyit csak akartunk. A szokásos „mindenki iszik körülöttem, én meg csak itt ücsörgök” érzés helyett annyira király délutánt töltöttünk náluk, hogy azóta is mindig emlegetjük, hogy ez bizony egy olyan hely, ahol bor nélkül is igazán jól érzi magát az ember, hát még borral a kezében! A helyszín sokat változott, de a lényeg megmaradt. Ha egy szóval kellene jellemezni, az Istvándy Borműhely maga a romantika, amihez a Balatonra néző terasz és időnként az élőzene is hozzájárul. Nagy előny, hogy a birtok közel van a parthoz, így nagyobb hegymászás nélkül elérhetjük. Aki pedig többre vágyik, látogassa meg az Istvándy Pincészetet Káptalantótiban, ami még több élményt tartogat. Ígérjük, hogy mi is így teszünk hamarosan.

img_20200707_222545.jpg

Borok: Istvándyék folyamatosan kísérleteznek a kéknyelűvel, készítenek belőle hordós és tartályos érlelésű bort is, így akik egyébként nem rajonganak a kéknyelűért, itt azoknak is könnyű lesz megszeretni a fajtát. Ráadásul a világon elsőként készítettek kéknyelűből pezsgőt.

img_20200707_222457.jpg

Cím: Badacsonytomaj, Római út 155.

Facebook oldaluk: Istvándy Birtok 

 img_20200707_222634.jpg 

Szent Donát Birtok – A bor, a talaj és az étel birtoka

 

A legszebb balatoni panorámájú borteraszok között biztosan dobogós, ha nem az első helyezett a Szent Donát Birtok. Szent Donát Csopak szőlőinek védőszentje, aki jól végezheti munkáját, hiszen itt nemcsak a kilátás elsőrangú, de a borokkal sem viccelnek. Nemzetközileg elismert boraik mellett igen erős a gasztronómiai vonal is. Az itt jellemző kőzetről elnevezett Márga étterem ma már a Szent Donát Borkúria nevet viseli, ahol szuper étel-bor párosításokat kóstolhatunk.

img_20180806_180328.jpg

Borok: A dűlőválogatások mellett Márga és Magma néven talajválogatásaikat is kóstolhatjuk, felfedezve bennük a terroir minden tulajdonságát.

img_20200707_222821.jpg

Cím: Csopak, Szitahegyi út 28.

Weboldaluk: Szent Donát Birtok

  

Jásdi Pince – A tradíciók őrzője

 

A XVIII. században épült pincét 1998-ban vette át és tulajdonképpen mentette meg a Jásdi család.  Jásdi Istvánt órákig tudnánk hallgatni. Szerinte Csopak az olaszrizling fővárosa. A csopaki hegybor mellett a dűlős borok mind-mind más történetet mesélnek, így az értő beszélgetés itt mindig partnerre lel. A Csopaki kódex tulajdonképpen a minőség egyik biztosítéka a környéken, a Jásdi Pince pedig a tradíciókat kiemelve, de ugyanakkor haladva a korral alkotja meg a Csopak büszke borait.

img_20200708_145042.jpg

Borok: Izgalmas megfigyelni, hogy ugyanazzal a technikával, de különböző dűlőkről származó szőlőből készült borok karaktere között milyen nagy eltérés lehet. Nagy kedvencünk ottjártunkkor a barokkos címkéjű, gyümölcsös ízű Ranolder vörös volt, amit az egyik dűlő felső, köves részén termő, igen kisszemű cabernet franc szőlőből készítenek, és tizenhat havi francia hordós érlelést kap.

Cím: Csopak, Arany János utca 2.

Weboldaluk: Jásdi Pince

 img_20200707_222413.jpg 

Laposa Birtok – A mindig pezsgő

 

Badacsonytomaj a lehető legjobb értelemben véve „Laposa Köztársaság”. Szeretjük is őket ezért, hiszen a Badacsony amúgy sem túl szürke életére új köntöst adtak, hogy az a mai kornak, elvárásoknak, és a gasztroforradalomnak is megfeleljen. A modern bisztrokonyhát képviselő Hableány étterem a látványborászattal, a laza hangulatú frissTerasz, felfelé haladva a lugasos Szőlőhegy bisztró és végül a hegymenet után a Laposa Birtok mind az ő nevükhöz fűződik. Hogy mindezt lemozogjuk, időnként futhatunk „dűlőre” is és a Gasztrohegy rendezvényeken felfedezve a környéket, mindenhol ehetünk egy jót. A birtokra felérve nem szégyen, ha elsőként mi is a fotózással időzünk, mindenki így teszi. Az itteni kilátás bőven kárpótol a hegymászásért. Laposáék hihetetlen lendülettel, mindig valami újon törik a fejüket. Nemrég mutatkoztak be például a Laposa pezsgők. Mi pedig csak azt kívánjuk, hogy pezsegj tovább Badacsony!

img_20190906_195706.jpg

Borok: A nyári melegben felfrissülhetsz egy Laposa Frissel vagy kipróbálhatsz ásványosabb, dűlőválogatott tételeket is, mégis most inkább egy igazi újdonság, a nemrég debütáló, tartályos erjesztésű Laposa pezsgő megkóstolására sarkallnánk.

Cím: Badacsonytomaj, Bogyai Lajos u.1.

Weboldaluk: Laposa Birtok

 img_20200706_150603.jpg

Van néhány olyan birtok is, ahol még nem jártunk, de biztosan meglátogatunk a közeljövőben:

Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Szászi birtok, Tagyon birtok, Domaine Edegger, Folly Arborétum és Borászat, Figula Pincészet, Káli Kövek Borászat.

Szerinted melyikkel kezdjük? img_20200706_151230.jpg

img_20200706_151141.jpg

Ha szívesen meglesnéd a többi képet is, nézz körül instagram vagy facebook oldalunkon!