Esőprogramok a Balatonon - 20 élmény, 58 helyszín

uj_1.jpg 

Kisvasút, sajtkóstoló, pincészetek, fürdőzés, mozgó kilátó, éttermek, barlangok, kiállítások, akvárium, színház, csillagvizsgáló, fordított ház, kastély... A Balaton esős időben is rengeteg élményt tartogat, így az idei furcsa nyári időjárás mellett ősszel sem lesz gondod a programok keresgélésével. Húszféle esőprogramot szedtünk össze Nektek, és összesen 58 helyszínt ajánlunk hozzá. 

 

1. Csobbanás, de nem a Balatonban

 

Bár a legtöbben őrzünk kedves emlékeket az esőben történő balatoni fürdésről, igazán rossz idő esetén sem kell messze mennünk, ha a fürdőzés élményére vágyunk.

Hévíz híres melegvízű tavában ilyenkor is megmártózhatunk. A gyógyító vizet a mocsári ciprusok és a színes tavirózsák még különlegesebbé teszik.

Cím:      8380 Hévíz, Schulhoff Vilmos stny. 1.

Aktív pihenésként beiktathatunk egy kellemes úszást a Balatonfüredi Városi Uszodában, ahol kellemes, modern környezet vár, és levezetésként a wellness részleg használata is kötelező.

Cím:      8230 Balatonfüred, Horváth Mihály u. 64.

img_20200827_205211.jpg

A déli partról könnyen elérhető Csiszta fürdőben egy kisebb és egy nagy fedett medence is várja a meleg gyógyvízben fürdőzni vágyó vendégeket.

Cím:      8695 Buzsák, Csiszta puszta

 

2. Sajtkóstoló

 

A Tekeresvölgyi Családi Birtok Balatonfüredtől 15 km-re található, Nemesvámoson. A sajtkóstolás mellett megismerheted a sajtkészítés folyamatát, kipróbálhatod, hogy milyen íze van a savónak és az alvadéknak, megnézheted az érlelőpincét, de barátságot köthetsz a birtok állataival is.

Cím:      8248 Nemesvámos, Kovács Tanya 1.

 

3. Balatonfüred, Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont

 

Talán a legnagyobb horgászok sem találkoztak még szemtől-szemben az összes balatoni hallal. A Bodorka Vízivilág Látogatóközpontban közelről megszemlélheted az ezen a vidéken élő halakat a legkisebbektől a legnagyobbakig, 15 édesvízi akváriumban. Emellett még két terrárium is vár, és a testvérváros, Opatija halait is bemutatják a két tengervizes akváriumban.

Cím:      8230 Balatonfüred, Tagore sétány 333/3 hrsz


img_20200827_205125.jpg

4. Siófok, Fordított Ház

 

Végre Magyarországra is megérkezett a fordított ház, ahol minden a feje tetejére állt, hogy becsapja az érzékeinket és, hogy igazán mókás képeket tudjunk készíteni. Siófok széplaki városrészében találod.

Cím:      8600 Siófok, Május u. 1.

 

5. Egy jó velős pirítós

 

Az ország, legalább is a Balaton-felvidék biztosan két táborra szakad, ha velős pirítósról van szó. Az ikonikus étel két leghíresebb lelőhelye Gyulakeszi és Balatonfüred. A mindig teltházas Gyulakeszi Nádas, Autóspihenő, „velősöző” vagy akárhogy is nevezzük kínál sima és sajtos verziót is. A füredi „hatlépcsős”, azaz Muskátli borozó pedig az igen fűszeres és kicsinek a legnagyobb túlzással sem mondható verzióról híres.

Cím:     

8286 Gyulakeszi, Kossuth u. 110.

8230 Balatonfüred, Jókai Mór u. 30.

 img_20200618_131901.jpg

6. Siófoki Víztorony

 

Siófok híres, 45 méter magas épülete nem egy hagyományos víztorony. A toronyba két panorámalifttel juthatunk fel. A kilátó rész önmagában is említést érdemel, az élményközpont és a kávézó mellett azonban helyet kapott itt egy oxigén bár is, ahol „megkóstolhatjuk” a 95%-osan tiszta oxigént. A legkülönlegesebb hely viszont kétségtelenül a felső, forgó rész, ahol a kávénk mellett ülve még mozdulnunk sem kell, hogy a teljes körpanorámát lássuk.

Cím:      8600 Siófok, Fő tér 11.

 

7. Balatonfüred, Jókai Mór Emlékház és Vaszary Galéria

 

Jókai Mór és Laborfalvy Róza nagy szerelme volt Balatonfüred, olyannyira, hogy telket vásároltak, amire nyaralót építtettek, hogy a nyarakat itt tölthessék. Jókai több regénye, így például az Arany ember is ezekhez a nyarakhoz kötődik. A 2010 óta emlékházként működő villában beleshetünk az író mindennapjaiba, láthatjuk az íróasztalt, amin annyi írás született, de Jókai rajzait és felesége színpadi kellékeit is.

Hasonlóan szeretett bele a városba Vaszary Kolos hercegprímás is, aki a bencés rendtől vette meg a területet, ahol 1892-ben eklektikus stílusú nyaralója felépült. Az épület volt ezután a honvédség, majd a szovjet hadsereg kezében is, mielőtt a mai kiállítótérré alakították volna. A Vaszary Galéria Vaszary János festőművész mellett sok neves képzőművész alkotásának adott már otthont, és egy Alkotóház is működik falai között. Ezt a két, egyébként egymás szomszédságában levő helyszínt kötelező meglátogatni, ha egy kis kulturális élményre vágyunk.

Cím:      8230 Balatonfüred, Honvéd u. 1. és 2-4.

 img_20200827_205337.jpg

8. Keszthely, Helikon kastélymúzeum, Festetics-kastély

 

A Festetics-kastély kívülről és belülről is csodálatos. Az időszakos programok mellett olyan állandó, interaktív kiállításokat tekinthetünk meg, mint az elmúlt századok főúri, földön, vízen és levegőben történő utazásait bemutató tárlat vagy a különböző földrészeken elejtett, több mint 200 vadfaj trófeáinak helyet adó vadászati kiállítás, de van itt pálmaház és madárpark is.

Cím:      8360 Keszthely, Kastély u. 1.

 

9. Barlangok

 

Tapolcai Tavasbarlang:

Tapolca városának egyik ékszerdobozát nem szabad kihagyni egy esős balatoni napon. A 7 bemutatóterem után egyedülálló élményben lehet részünk, hiszen a város alatt csónakázhatunk.

Cím:      8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.

 img_20200831_163534.jpg

Csodabogyós-barlang:

Hogy kezdő barlangászós kalandban legyen részed, a Csodabogyós-barlang túráira nevezz! A fejlámpás, néha hasoncsúszós overálos túrán barlangi túravezetők lesznek segítségedre.

GPS koordináta: 46.792263,17.370050 (71-es főútról a Mol benzinkútnál a murvás útra letérve érhető el a bázisépület)

 

10. Balatonszentgyörgy, Csillagvár

 

A Festetics grófok csillag alaprajzú vadászvárában helyet kapó panoptikum a középkori végvári katonák életét mutatja be. A másfél hektáros park melléképületei a falusi épületet jelenítik meg, de állatsimogató is helyet kapott a Csillagvár udvarában.

Cím:      8710 Balatonszentgyörgy, Irtás dűlő

 

11. Kávézók

 

Nincs is jobb, mint egy finom kávé mellől nézni az esőt. Két remek kávézót ajánlunk most ehhez:

BAB kávézó

Cím:      8220 Balatonalmádi, Baross Gábor út 5-7.

img_20200713_073828.jpg

The Rusty Coffee Box

Cím:      8172 Balatonakarattya, Kisfaludy stny. 

 

12. Éttermek

 

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük Neked néhány kedvencünket. A nevükre kattintva meglesheted őket.

Aszófő, Szálka Bisztró

Badacsony, Hableány

Balatonalmádi, Veganeeta

img_20200714_220046.jpg

Balatonfüred, Sparhelt

Balatonkenese, Pörc Bisztró és Delikát

Balatonszemes, Kistücsök

Csopak, Vígmolnár

Csopak, Szent Donát Borkúria

img_20180806_180240.jpg

Csopak, Petrányi Borterasz

Köveskál, Kővirág

Siófok, Déli part BBQ

 

13. Pincészetek

 img_20200806_055644.jpg

Szerencsére egyre több a minőségi bort kínáló pincészet a Balaton körül. A számunkra nagyon kedves északi parti pincészetekről nemrég itt írtunk:

5 északi parti borbirtok, 5 különböző hangulathoz

img_20200703_164447.jpg

A másik oldalon pedig jó szívvel ajánljuk őket:

Majthényi Présház

Konyári Pincészet

Kristinus Borbirtok

Légli Szőlőbirtok és Borászat

A nevükre kattintva eléred az oldalukat.

 

14. Múzeumok, kiállítások

 

A Tihanyi Bencés Apátság „Lélek a vizek felett – múlt és jelen találkozása a Tihanyi Apátságban” című interaktív kiállításával fűszerezi meg idén az egyébként sem unalmas helyszínt. Emellett rendszeres komolyzenei koncertekkel is várják a látogatókat. Az Apátsági élménytúra keretein belül pedig megkóstolhatod András király és Anasztázia királyné likőrjét, na meg persze a helyi levendula szörpöt is.

1598881905048.jpg

Furcsa múzeumok terén Keszthely biztosan az élen jár. Az Erotikus Panoptikum után beleshetsz a Giccsmúzeumba, a Babamúzeumba, a Nosztalgia Múzeumba, a Vidor Játékmúzeumba, a Csigaparlamentbe és a Cadillac Múzeumba is.

A rettegés kedvelőit Keszthelyen a Horrárium és Kínzó Múzeum várja, Siófokon pedig a House of horror. Utóbbi nem csupán egy kiállítás, inkább egy interaktív élmény, aminek nem lehetsz csak passzív szemlélője.

A magyar tenger szerelmeseinek (márpedig ki ne lenne az :) ) kötelező legalább egyszer ellátogatnia a keszthelyi Balatoni Múzeumba és a balatonfüredi Vitorlázeumba is.

Az örvényesi Malommúzeum, a siófoki Tojásmúzeum, a balatonedericsi Afrika Múzeum és a Festetics kastély Kocsimúzeuma pedig csak négy a sok balatoni múzeum körül, amiket az előbbiekben még nem említettünk.

 

15. Cukrászdák

 

Egy finom desszert mindig feldobja a napot, pláne, ha az idő éppen esős. Van pár cukrászda a Balaton partján, amit kifejezetten tudunk ajánlani erre a célra.

La Téne

Cím:      8261 Badacsony, Park u. 3.

 img_20200831_164653.jpg

Völgyhíd kávézó

Cím:      8617 Kőröshegy, 111/3. hrsz. (M7-es autópálya 121-es lehajtó)

Szó ami Szó

Cím:      8174 Balatonkenese, Óvoda u. 2.

Karolina Kávéház és Koktélbár

Cím:      8230 Balatonfüred, Zákonyi Ferenc u. 4.

 img_20200827_061517.jpg

16. Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont

 

A tihanyi Levendula Ház Látogatóközpontban mindent megtudhatsz a Tihanyi-félszigetről és a levenduláról: interaktív kiállítás, ajándékbolt, teázó, kézműves foglalkoztató és élménykert vár.

Cím:      8237 Tihany, Major utca 67.

 img_20200617_202811.jpg

17. Színházak

 

A színházak egyébként is különleges hangulatát a magyar tenger közelsége csak még inkább fokozza.

A keszthelyi Balaton Színházban az izgalmas darabok mellett akár a Dumaszínház humoristáinak előadásain, koncerteken vagy például Dr. Csernus Imre előadásán is részt vehetünk.

A Csukás Színház Balatonszárszón a gyerekeknek kedveskedik. A szabadtéri, de fedett színház előadásoknak, koncerteknek és kézműves foglalkozásoknak is helyet ad.

Cím:     

8360 Keszthely, Fő tér 3.

8624 Balatonszárszó, Jókai Mór u. 2.

 

18. Balatonfenyves kisvasút

 

Esőben kisvasutazni különleges élmény minden gyerek gyereknek és felnőtt gyereknek. Magyarország utolsó fennmaradt gazdasági vasútvonalán 2012 óta közlekedhetünk Balatonfenyves és Somogyszentpál között. Ha az eső elállna egy rövid időre vagy csak egy kicsit elfelejtjük, hogy esik, még nyitott tetejű személykocsiban is utazhatunk.

 

19. Balatonföldvár, Hajózástörténeti Látogatóközpont

 

Egy hajó alakú épületben berendezett interaktív kiállításon ismerkedhetünk meg a balatoni hajózással és vitorlázással. A látogatóközpont azért is nagyon különleges, mert árbóca egy kilátó. Nem is akármilyen, a Balaton legmagasabb épített kilátója kapott helyet a földvári Hajózástörténeti Látogatóközpontban.

Cím:      8623 Balatonföldvár, Erzsébet utca 50.

 uj.jpg

20. Balatonfűzfő, Balaton csillagvizsgáló

 

A csillagvizsgáló hatméteres kupolájában közelebbről is megismerkedhetsz az égbolttal, a filmvetítések, kiállítások, előadások mellett szakemberek vezetésével távcsöves bemutatókon is részt vehetsz, de szerveznek hullócsillagokat megfigyelő éjszakákat is.

Cím:      8184 Balatonfűzfő, Sport Centrum területe

img_20200617_204040.jpg

Ha kíváncsi vagy a többi képre és tartalomra, nézz körül instagram vagy facebook oldalunkon!