Őrségi csúcsgasztronómia Pajta módra

img_20200622_135855.jpg

Nem először jártunk a Pajtában, de ezúttal is akkora élményt adott az étterem, hogy elhatároztuk, muszáj ezt megköszönnünk egy rövid ajánlóval a szárnyait bontogató blogunkon is.

Talán elhelyezkedéséből adódóan nem gondolnád, de érdemes előre asztalt foglalni ide, hiszen legtöbbször teltház van. Az ország nyugati részén, az Őrség szívében elhelyezkedő étterem pedig teljes joggal vívta ki magának ezt a figyelmet.

img_20200622_135420.jpg

házi pékáruk és tepertőkrém

Ha hagyományőrzésről beszélünk, az Őrség biztosan élen jár benne. Ebbe az értékmentő közegbe pedig remekül illeszkedik a Pajta, ahol az ízélmény nem az egyetlen élmény. Már a környezet is magával ragadja az embert. Olyan érzés, mintha egy jól ismert kertben, réten vagy erdőben ennénk egy jót. Ezt a teljes chillt egészíti ki még a kedves, de laza, családias hangulat is, amit a személyzet képvisel. Maguk a tulajdonosok és az étterem séfje is gyakran megjelenik a felszolgálók között. A gyönyörű helyszínen szinte már túl idilli is a kutyával és kisgyerekekkel a kertben piknikező család látványa. Mire a fogások végére ér az ember, sikerül teljesen belassulnia és annyira beszippantja a hely varázsa, hogy szinte alig akar továbbállni. Legalább is velünk biztosan így van, akárhányszor megyünk.

img_20200622_135823.jpg

édesburgonya, hajdina granola

Kevés olyan hely van Magyarországon, ahol ennyire törekszenek arra, hogy szinte minden alapanyag a környék kincseiből, gazdaságaiból származzon. Sőt, ebédünk levezetéseként még a kertet is megnézhetjük, instagramon pedig gyakran találkozhatunk az éppen az erdőben gyűjtögető csapatról készült képekkel. Nem túlzás azt állítani, hogy itt a hagyomány és értékmentés találkozik a csúcsgasztronómiával. Teszi mindezt minden görcsösség, erőltetett körítés nélkül, őszintén és nagyon szerethető módon.

img_20200622_135453.jpg

sajtos tallér, dió, alma

Ahogy a környezet gondozott, de hagyja a természetet kibontakozni, úgy van ez az ételekkel is. Minden az, aminek látszik, sallangmentesen, de éppen annyira igényesen elkészítve, ahogy azt a gasztronómia elvárásai megkövetelik. Minden tányéron megjelenik egy kis kert, erdő, mező.

img_20200622_135941.jpg

tempurázott csalánlevél, lila spárga chevice

A választható ételek mellett állandó elemként ott van az Őrségi kóstoló, amiből választhatjuk a három- vagy négyfogásos verziót is. A dödölle éppúgy kihagyhatatlan, mint a híres tökmagos túrógombóc. 

1592833189186.jpg

degusztációs menüsor

Hogy ne kelljen vitatkozni, kié a finomabb, mi ezúttal mindketten a degusztációs menüt próbáltuk ki. Jó döntés volt. A fogások harmonikusan követik egymást, látszik, hogy nem csak egymás mellé tették őket, jól kigondolt a sorrend és a résztvevők. A köztes falatok kicsit visszanyúlnak az előzőhöz, de már vezetnek a következő fogás felé, időnként pedig éppen jókor zökkent ki egy kis plusz savasság.

img_20200622_1401542.jpg

szarvasgerinc, zeller, fenyő, vargánya

img_20200622_1357462.jpg

nyúlmáj, kenyér, kovászos uborka, mustár, sör

img_20200622_140030.jpg

arany pisztráng, zöld spárga, borsó

img_20200622_140237.jpg

fehér spárga, bodza

Talán sohasem ettünk még ilyen jól készített szarvasgerincet, a spárgás desszert pedig egyszerű, de nagyszerű. Már az üdvözlőfalatként kihozott tepertőkrém elindítja az ízrobbanást, az üvegcséből, a tökfőzelék és fogasfasírt mellől kiszálló füst pedig csak fokozza a hangulatot. Az utódesszertek egyike – merthogy a háromféle apró csoda mellett még egy meglepetéssel készültek – egy epres, bodzás jégkrém volt, ami még a legkomorabb felnőttet is visszarepíti a gyermeki lazaságba. Mindemellett muszáj megjegyezni még azt is, hogy hasonló szintű éttermekhez képest teljesen korrekt, megfizethető áron kóstolhatjuk végig itt a degusztációs ételsort.

img_20200622_135525.jpg

tökfőzelék, fogasfasírt, napraforgó

img_20200622_140326.jpg

petit fours

img_20200622_140528.jpg

epres, bodzás jégkrém

A hely adottságait kihasználva még egy szuper ötlettel állt elő a Pajta. Lehetőség nyílik piknikezni is abban az esetben, ha valaki „éttermi kötöttségek” nélkül, csak úgy élvezni szeretné a természetet és a bisztró által biztosított finomságokat. Különösen jó hír ez a kisgyerekeseknek vagy azoknak, akik kettesben lazulnának egyet a réten egy pohár pezsgővel.

img_20200613_1605242.jpg

Szerintem sokat tudnánk még mesélni az élményeinkről, de ehelyett inkább azt mondjuk, hogy, "aki nem hiszi, járjon utána", aki hiszi, ő pedig még ma foglaljon asztalt! Pajtások, Nektek pedig köszönjük, hogy vagytok, tartsátok meg erényeiteket és filozófiátokat!

img_20200622_140637.jpg